top of page

Popunie.nl: Meet The Pro Verslag: Shane Alexander

Tijdens de Rotterdamse Popweek vond als Meet The Pro Special een masterclass van Shane Alexander plaats. Hierbij deelde deze gelouterde Amerikaanse singer/songwriter een aantal gouden tips om een succesvol bestaan binnen de muziekindustrie op te bouwen. Dit deed hij aan de hand van verhalen over persoonlijke ervaringen. In dit verslag lees je een samenvatting van die verhalen en de lessen die Shane eruit haalde en met ons deelde.

Verslag door Evi Bulters.

Shane’s story

Shane Alexander is een Amerikaanse singer/songwriter en performer uit Pennsylvania die vroegtijdig stopte met zijn opleiding om naar LA te verhuizen en een rockster te worden. Hij kwam er echter al snel achter dat iedereen in LA daar is om een rockster te worden, en dus moest hij hard aan de slag om zichzelf de onderscheiden en op te vallen. Shane was aanvankelijk een shredding gitarist, maar hij moest meer kunnen dan alleen gitaar spelen. Hij kwam op het pad van een grote producer, en mocht een jaar lang in de studio werken als sessie gitarist.

“Ga er nooit van uit dat je goed genoeg bent of dat je het hebt gemaakt. Zorg dat je elke dag werkt om nóg beter te worden. Neem lessen, beoefen je instrument, investeer in jezelf en in goede apparatuur, verbreed je horizon, probeer iets nieuws.”

Op een gegeven moment kwam er een band langs in de studio, Shane speelde de gitaarpartijen in voor die band, en besloot zich aan te sluiten als vast bandlid. Al snel begon hij ook veel nummers voor de band te schrijven en uiteindelijk schopte hij de zanger eruit, en nam ook die taak op zich. Aldus Shane over het begin van zijn carrière als zanger en songwriter.

Hij schreef zich in bij het GIT, de gitaarafdeling van The Musicians Institute in LA. Hij heeft daar maar één jaar gezeten, maar hier meer uitgehaald dan veel klasgenoten. Shane leerde daar dat je er uithaalt wat je er zelf in stopt. Terwijl zijn huisgenoten stoned op de bank hingen, ging hij s’avonds met zijn gitaar op z’n rug naar de school, zocht een lokaal op en speelde buiten de lesuren met andere muzikanten.

“Vrienden maken is essentieel om succesvol te worden. Je leert van anderen en raakt geïnspireerd door hun inbreng. Het kan deuren openen om jezelf te overtreffen.”

Hij besloot zijn carrière aan te pakken als een echte baan. Veel hoge pieven in de industrie geven niets om jouw kunst, ze willen geld verdienen aan een product. Veel bands krijgen hun eerste voorschot en denken dat ze het gemaakt hebben, maar een label laat je net zo snel weer vallen als je geen inkomsten genereert. Het eerste voorschot is vaak het laatste geld wat een band ziet. Ze gaan op tour, er ontstaat frictie, de band valt uit elkaar, het album wordt niet gereleased…

Lees hier het hele verslag: http://www.popunie.nl/2016/verslag-meet-the-pro-special-masterclass-shane-alexander/

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page