top of page

Popunie.nl Meet the Pro verslag: Rock the Musicbizz

De tweede Meet The Pro sessie van 2017 ging over hoe je de muziekbusiness rockt als een ware pro. In het kader van het 30 jarig bestaan van Rotown werd deze sessie daar, en niet op het Popuniekantoor georganiseerd. In een prachtig gecreëerde setting waren drie artiesten uitgenodigd die het hemd van het lijf gevraagd kon worden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Aan de hand van hun persoonlijke verhalen werd het toegestroomde publiek in een anderhalf uur durende sessie bijgebracht hoe het er in de professionele muziekbusiness aan toe kan gaan. De vragen en onderwerpen waren uiteenlopend, maar de conclusie is duidelijk; achter de schermen zijn succesvolle muzikanten vaak veel minder rock ’n roll dan ze op het podium lijken, ze werken vooral heel hard. Plannen maken Muziek ontstaat vanuit een ‘idee’ dat je vervolgens gaat uitwerken en perfectioneren. Hierbij worden deadlines vaak gemist, want “het was nog niet af”. Als we ons panel zien als representatieve steekproef dan is iets eigenlijk nooit ‘af’ of ‘goed genoeg’. Wel is er van tevoren een plan waar iets ongeveer heen moet gaan, maar ‘af’ is het nooit. Wanneer breng je het dan uit? Uiteindelijk moet iemand de knoop doorhakken. Dat kan het label zijn dat een harde deadline stelt, of de producer die besluit dat het liedje nu ‘af genoeg’ is, maar vaak is het ook de band zelf. Voor John Coffey was het stellen van deadlines super belangrijk. De band stond altijd bekend als super rock-n-roll, maar achter de schermen waren zij juist super georganiseerd.

Als je succesvol wilt worden moet je deadlines stellen en keuzes maken. Maak vooraf een plan en werk dat uit. Wat wil ik? Waar wil ik dat opnemen? Met wie wil ik samenwerken? Wat kost dat? Schrijf die dingen op en maak een plan hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Ga sparen totdat je het geld bij elkaar hebt om iets te doen zoals jij dat wilt. Ga repeteren tot de nummers klinken zoals jullie ze het vetst vinden. Zorg dat je het materiaal ‘af’ krijgt. Het minst productieve wat je kan doen is onvoorbereid de studio in gaan, met nummers die niet af zijn of een tekort aan budget hebben waardoor je niet die laatste dag nog kan gebruiken om toch nog een extra partij toe te voegen, omdat het geld op is.

Voordat je denkt over doelen als spelen op Lowlands, het doen van tours over de wereld of het scoren van een nummer één hit, begin je bij het begin. Het eerste doel is altijd het schrijven van de best mogelijke liedjes en daarna ga je pas verder kijken. Benader daarna pas de mensen waarmee je verder wilt werken (boekers, producers, labels). Iedereen denkt altijd dat als ze een onafgemaakte, ruwe demo opsturen dat die mensen er wel ‘doorheen luisteren’. Volgens ons panel kan je dat beter niet doen. “Ze luisteren er niet doorheen” zegt Carsten, “ze willen horen wat voor kwaliteit en visie je hebt voordat ze met je in zee durven. En, ze willen zien dat jullie duidelijke plannen hebben gemaakt, voorbereid zijn en weten wat jullie willen.” Maak je plan SMART (Specific, Measurable, Attainable, Realistic & Timebound) en werk daar naar toe. Lees het hele verslag hier: http://www.popunie.nl/2017/verslag-meet-the-pro-sessie-rock-the-musicbizz/

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page