top of page

Popunie.nl: Verslag Meet The Pro: Het succes van de Rotterdamse Hip Hop

2016 was een ongekend goed jaar voor de Rotterdamse hiphop; er werden records gebroken en grote shows gedaan. Voor deze Meet The Pro sessie hebben we twee keyplayers uit de scene uitgenodigd om hierover te vertellen.

Het panel bestond uit Roger Brouwn, oprichter van het Rotterdamse boekings & managementburo Missin’Link, dat al sinds 1999 de betere hiphop acts boekt (denk aan Broederliefde, Hef, Jiggy Dje, SBMG en nog veel meer) en Solomon Kifle, de general manager van Rotterdam Airlines & Urban High. Deze jonge club is hard op weg een Rotterdamse variant van TopNotch te worden. Rotterdam Airlines verzorgt oa. het management van Sevn Alias, Jairzinho en Kevin. Tijdens deze sessie interviewde host Martijn Crama de gasten over het succes van de Rotterdamse hiphop.

Where it all started

Volgens Roger is het alleen maar logisch dat er veel hiphop uit Rotterdam (en Amsterdam) komt. Het zijn de grootste steden, dus er is veel onderlinge rivaliteit, en dus ook een grotere noodzaak om goed te zijn en op te vallen. In Amsterdam zit veel media en dus automatisch veel zichtbaarheid. Maar als je goed je ding doet komt je er wel, zeggen Solomon en Roger. Het is een kwestie van geduld hebben. In Rotterdam is het publiek juist heel kritisch; als je in Rotterdam het publiek meekrijgt, dan krijg je iedereen overal mee.

Rotterdam was altijd al een harde stad, en dat is het nog steeds. De Rotterdamse mentaliteit is zeker terug te vinden in de hiphop scene. Toen het allemaal begon eind jaren ’80 moest je ‘echt’ zijn en ‘echt goed’. Als je geen geweldige show neer kon zetten mocht je simpelweg nergens spelen of werd je letterlijk van het podium geschopt. In de jaren ‘90 werd er ook niet in het Nederlands gerapt. Authenticiteit was zó belangrijk en de definitie van ‘echte hiphop’ heel streng. De Amerikaanse roots waren heilig, en rappers konden dus alleen authentiek zijn als ze in het Engels rapte. Engelse teksten, dat was deel van de definitie van hiphop.

Hiphop ontstond als een soort nieuwe punk movement van de 90’s. Hiphop was en is nog steeds tegen het systeem. Het werd altijd al veel geluisterd door de jeugd, maar de mainstream wilde het niet accepteren, en dus bleef het lang underground. Hiphop wordt nog steeds niet helemaal geaccepteerd volgens Solomon. Het leeft meer door de streams, en het is zichtbaarder, dus nu moeten de artiesten wel meegeteld worden, maar echt blij is lang niet iedereen er mee.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page