top of page

Popunie.nl Meet The Pro Verslag: Hoe scoor ik festival boekingen?

De eerste Meet The Pro sessie van 2017 ging over hoe je een felbegeerde boeking scoort op festivals. Hoe zorg je dat je een plaatsje krijgt in de programmering? Wat zijn de trucjes en wat de absolute do’s en dont’s? Wat zijn de verschillen tussen een optreden boeken in een zaal en een optreden op een festival? Voor antwoorden op deze en nog vele andere vragen hadden we de programmeurs Peter Dijksta (oa Welcome To The Village en Oerol), Dennis Koster (oa Hollandse Kost en Duizel In Het Park) en Marco Bijsterbosch (oa Sniester en Big Texas BBQ) uitgenodigd die, onder leiding van moderator Martijn Crama, het hemd van het lijf gevraagd werden.

Verslag door Evi Marian Bulters

Wanneer zoek je contact met een programmeur?

Voor grote(re) festivals is het nu, in maart, vaak al te laat om nog contact te zoeken. Kleinere festivals hebben nu nog wel enkele plekken vrij, maar het is erg lastig om nog wat te regelen als je pas nu contact opneemt. Peter Dijkstra legt uit dat zij bij Welcome To The Village direct na afloop van een editie beginnen aan de volgende; in hun geval dus al in juli. Eerst gaan ze evalueren, plannen en een datum vastleggen, en vanaf november actief aan de slag met de programmering.

Sniester, in Den Haag, is al in mei. Programmeur Marco Bijsterbosch begin daarvoor ook al in juni of juli met de programmering. Voor de meeste festivals geldt dan ook dat de bulk van de bevestigingen in november en december zijn, en meestal alles rond is in januari, zo rond Eurosonic Noorderslag. Hierbij is het wel zo dat festivals eerst hun headliners boeken en vanaf daar naar beneden werken. Beginnende bands worden dus later bevestigd. Uiteindelijk komt de doorslaggevende deadline vanuit de marketing afdeling, zo’n twee tot vier maanden van tevoren. Zorg dus dat je minimaal vier maanden voor het festival contact opneemt met de programmeur(s).

Heb je niets meer gehoord van een programmeur, stuur dan niet nog drie herinneringsmails die kant op. Programmeurs luisteren in principe alles wat ze krijgen. Het aanbod is echter zo groot dat ze niet op iedereen kunnen reageren als er geen interesse is. Als je helemaal geen reactie krijgt, ga er dan van uit dat er geen interesse is. Poppodia programmeren het hele jaar door, dus die kan je gerust updates sturen over jouw band op het moment dat er interessante ontwikkelingen zijn, maar bij een festival moet alles op het juiste moment samenvallen.

Heb je wél een mail terug gehad waarin de programmeur positief was, en hoor je daarna niets meer, neem dan vooral nog een keer contact op. De kans is aanwezig dat je er tussendoor bent geglipt en dat de programmeur in alle drukte niet meer aan jouw mail is toegekomen.

Welke festivals kan/moet ik benaderen?

Programmeurs krijgen heel veel aanbod, zeker bij festivals. Als je contact zoekt om ergens te spelen, doe dit dan heel bewust en doelgericht. Je bespaart jezelf een hoop teleurstelling door eerst je research te doen en alleen festivals te benaderen waarvan je oprecht denkt dat ze een goede match zijn. Het heeft geen zin om jouw folk project aan te bieden bij een metal festival en andersom.

Lees het volledige verslag hier: http://www.popunie.nl/2017/verslag-meet-the-pro-sessie-hoe-scoor-ik-festival-boekingen/

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page