Het is helaas echt zo – ook al maak je het beste liedje van het jaar, als je de branding en marketing verkeerd aanpakt dan kan zo’n nummer alsnog floppen. Goede liedjes worden zelden per ongeluk ontdekt. Ze komen bij de juiste oren terecht omdat daar een plan voor is geschreven.
Marketing is super belangrijk als je je muziek wilt delen met de wereld, publiek wil bereiken en contact wil maken met je fans. Door de opkomst van social-media sta je als muzikant/artiest eigenlijk continue in contact met jouw fans en volgers. Dat is aan de ene kant heel mooi, maar aan de andere kant vraagt het ook om extra aandacht en denkwerk. Het stroomlijnen van je verhaal en de esthetiek van je content op social-media is super belangrijk.
Keeping it real.
Er is niet 1 magisch plan wat voor iedereen werkt. Geen gegarandeerde succes-formule, helaas. Want wat je doet is natuurlijk super afhankelijk van de soort persoon en artiest die je bent. De ene artiest is nonchalant en persoonlijk van stijl in zowel zijn muziek en social-media, de ander is heel mysterieus en poëtisch. Blijf dichtbij jezelf en houd alles oprecht. Het schiet niet op om iets te doen wat “hip” is als dat helemaal niet bij jou past, want je publiek zal niet begrijpen waarom je zoiets doet als ze jou zo helemaal niet kennen.
Uitbesteden? Dat kan, maar kost geld en maakt je posts minder persoonlijk. Je volgers kunnen dit merken en als onsympathiek of ongeïnteresseerd ervaren, dus pas er mee op. Vraag een goede vriend of vriendin om mee te gaan naar shows en op de socials te posten bvb, zodat er iemand op let terwijl jullie druk zijn met andere dingen, maar houd het dichtbij jezelf. Als je er geld aan uit wil geven, huur dan een adviseur in die je helpt met het opzetten van een campagne maar deze niet perse helemaal voor je uitvoert. Budget kan je wat mij betreft namelijk beter steken in het maken van goede content – want een post op Facebook zetten is echt geen hogere wetenschap.
Social-media en marketing is echt iets wat je zelf kan doen. Waar je voor andere zaken al snel afhankelijk bent van een label of plugger, kan je dit echt zelf aanpakken en er succesvol mee zijn. Het kost wel wat tijd en aandacht, maar het is echt super belangrijk en het kan echt een groot verschil maken!
Esthetische visie
Bedenk een paar kernwoorden die jouw esthetische uitstraling moeten gaan bepalen. Bvb vrouwelijk, mysterieus en kunstzinnig, of juist vrolijk, luchtig en persoonlijk. Dit komt uiteraard vanuit jouw eigen basis definitie van jouw project. Ben je een collectief of een individu? Is er een frontman die een grotere rol speelt dan de rest van de band? Welke sfeer past bij jullie muziek? Schrijf een plan van wie jij bent en wat je wilt vertellen en uitstralen, en met wat voor kleuren, lettertypes en taalgebruik je dat het beste kan overbrengen. Bij Prince was bijvoorbeeld alles - echt alles - paars.
Ook handig is om te bekijken wat voor publiek je tot nu toe bereikt hebt. Dat kan door goed rond te kijken wat voor mensen er in de zaal staan, maar je hebt ook zeker heel veel aan de statistieken van Facebook en Spotify om een goed inzicht te krijgen in je volgers en luisteraars. Misschien heb je wel helemaal verkeerd ingeschat wie je bestaande publiek is of waar zij zich bevinden, of misschien merk je wel dat je een heel ander publiek bereikt dan je voor ogen had – en dus kan je je strategie daar op aanpassen. Meer weten over data? Kijk eens op Chartmetric.com en probeer niet te verdwalen!
Probeer je te verplaatsen in jouw publiek. Wat voor soort menen zijn dit en hoe willen zij graag aangesproken worden? Wat willen ze graag van je weten en zien? Waar hechten zij waarde aan, en waar juist niet? Zijn ze politiek betrokken en uitgesproken? Leg deze waardes naast die van jezelf, en ga op zoek naar overeenkomsten. Zo vindt je vanzelf de dingen die jij graag wil vertellen die jouw publiek ook nog eens graag wil zien. Dan weet je dat je goed zit.
Soorten uitingen:
Videoclips – videoclips zijn relatief duur om te maken, maar zijn een hele goede manier om aandacht te trekken en het verhaal van de muziek en de artiest te vertellen. Het laat zien dat je aandacht besteed aan je product. Gebruik ook kleine stukjes van je clip als teasers of aankondigingen op je social-media én maak ook een Spotify Canvas van 8 seconden met deze beelden. Zo zorg je dat alle uitingen rondom jouw release op elkaar aansluiten en je het meeste haalt uit je investering.
(albm)artwork – kies deze zorgvuldig en ga ruim van te voren op zoek naar een kunstenaar, vormgever of fotograaf die dingen maakt in de stijl die jij mooi vindt. Let op dat je ook afgeleiden nodig hebt van je artwork – voor bvb social media banners, aankondigingen en posters. Artwork blijft een hele campagne lang leidend, en blijft straks ook permanent het alomvattende beeld voor je album en dus je muziek. Denk hier goed over na en laat het geen bijzaak worden.
Persfotos: super belangrijk omdat je hiermee direct kan aangeven dat je met een nieuwe fase of album bezig bent. De pers heeft goede duidelijke persfoto’s nodig om over je te kunnen schrijven. Ook Spotify heeft graag een duidelijke foto zodat ze die evt kunnen gebruiken als cover van een playlist. Uiteraard kan je mooie artistieke foto’s maken, maar zorg dat er ook plaatjes zijn waar je echt herkenbaar op staat. Geef je persfoto’s niet te snel weg op socials. Nieuwe foto’s worden sneller opgepakt door de media. Wees spaarzaam met het delen van foto’s uit dure fotoshoots en spreid ze uit. Op die manier heb je ook langer profijt van je investering. De persfoto moet qua uitstraling aansluiten bij de artwork van je album en jouw verhaal. Maak ook van je beeldmateriaal 1 geheel en verhaal. Dat kan betekenen dat alles zwart-wit is, of dat je de kleuren uit je album-artwork meeneemt in je persfoto.
Het is ook heel handig om bij een grote show of tour een goede fotograaf mee te nemen die backstage foto’s kan maken en foto’s van de show kan maken. Op die manier ben je niet afhankelijk van de toevalligheid dat er een fotograaf aanwezig is. Spreid ook deze foto’s uit en gooi ze niet in 1 keer online – zo zorg je dat je over een langere periode content hebt voor je kanalen. Op die manier hebben wij ook met Marvin Dee Band heel 2020 (het corona-jaar waarin bijna niets gebeurde) foto's en video's kunnen posten van liveshows uit 2019.
Social media content - Je kunt eigenlijk nooit teveel content hebben, maar wel slechte content. Het is dus belangrijker dat je oprecht en consequent blijft dan dat je heel vaak post. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.
High-end content – dingen die je uitbesteed, professioneel opgemaakt. Low-end content – DIY content, dingen die zelf post tussen de ijkpunten door.
Als er een hele specifieke stijl is in je album artwork bvb, dan is het handig om ook te kijken naar bepaalde filters die daar mooi bij passen, zodat je al je content langs 1 lijn kan laten lopen en op elkaar aan laten sluiten. Met filters kan je van DIY telefoon content ook mooie dingen maken die goed bij elkaar passen. Denk terug aan je esthetische visie en kernwoorden. Maak een moodboard of een kleuren-kaart van de kleuren en sfeer van je artwork en ga op zoek naar filters die hier bij passen. Zo past al je content visueel altijd bij je verhaal!
Let ook op je teksten. Natuurlijk moet je het persoonlijk houden, en schrijf dus in de taal die het dichtst bij je ligt. Maar, merk je dat je in verschillende landen fans en volgers hebt – dan kan je bepaalde posts evt in meerdere talen publiceren. Ook voor advertenties gericht op nieuwe
regio’s kan dit handig zijn. Ben je zelf niet goed in Engels – haal er dan iemand bij die goede teksten in het Engels kan schrijven. Je kan je eigen verhaal het beste uitdrukken in je eigen taal, en je wil niet dat de nuance en connotaties verloren gaan in een slechte vertaling. (Buffi Duberman is bijvoorbeeld een hele bekende taalcoach die veel muzikanten helpt met hun Engels, zoals Danny Vera, Duncan Laurence en Jeangu Macrooy.)
Voor Marvin Dee Band schrijven wij belangrijke berichten in het Engels, Duits en Nederlands. Voor de Duitse teksten hebben we een native speaker, hun gitarist Karsten. Het Nederlands schrijft de band ook zelf, of ik schrijf bijvoorbeeld de persberichten. De Engelse teksten schrijf ik bijna allemaal, omdat ik een Engelstalige achtergrond heb en dit beter beheers dan de bandleden. Als de band zelf iets schrijft in het Engels of Duits laten ze mij en Karsten altijd even meelezen.
Content maken kan tijdrovend zijn en veel muzikanten willen zich er niet te veel mee bezig zijn. Ze willen muziek maken! Plan daarom bijvoorbeeld 1 dag waarop je verschillende video’s opneemt die je verspreid post. Om te voorkomen dat mensen bij elk beeld of video denken “deze ken ik al”, zorg er voor dat je tussen de nummers door van kleding wisselt, het licht verandert of de achtergrondkleur aanpast. Op die manier voorkom je dat mensen ergens langs scrollen omdat het te veel lijkt op iets anders wat ze eerder al van je gezien hebben, ook al is het iets nieuws.
Denk goed na over wat voor posts jou laten stoppen en kijken tijdens het scrollen. Wat voor dingen triggeren jou om te stoppen, lezen en reageren?
Social media algoritmes zijn zo geschreven dat ze content prefereren die mensen langer in de app houden. Video’s en Carousel-posts doen het daarom beter dan teksten zonder visuele ondersteuning van een foto of video, omdat mensen langer de tijd nemen om deze te bekijken. Lukt het je dus niet om heel vaak te posten, zorg dan dat je dingen post waar mensen lang naar blijven kijken. Op die manier merken de algoritmes dat jouw posts langer bekeken worden en zal hij ze aan meer mensen laten zien. Zo werkt het ook beter om content rechtstreeks op je socials zetten, of in ieder geval een korte teaser, ipv een linkje naar een externe website of YouTube kanaal – want ze willen juist dat het publiek langer op HUN platform blijft hangen. Plaats je links in bio of in de comments, maar niet in de posts.
Hoe bereik je de juiste mensen?
Als je goede content maakt dan pak je de aandacht. Als het je lukt om deze content bij de juiste mensen te krijgen, dan heb je goud in handen. Pak de aandacht, houd de aandacht vast, en haal ze langzaam naar binnen tot ze helemaal overtuigd zijn.
Maar, hoe kan je deze mensen vinden?
- Hashtags. Hashtags kunnen helpen op je posts in de juiste richting te duwen. Door hashtags te gebruiken met jouw genre bereik je mensen die geïnteresseerd zijn in die soort muziek.
- Tags. Door mensen of andere pagina’s te taggen zorg je dat je posts ook zichtbaar worden op hun tijdlijnen (en die van hun vrienden en volgers). Dit is vooral goed bij samenwerkingen. Zorg ook altijd dat je jezelf laat taggen door uitingen van andere media, blogs etc die iets over jou zeggen. Zo kunnen mensen je weer ontdekken via andere kanalen en weten ze meteen waar ze je kunnen vinden en volgen. Kan je andere artiesten je laten noemen, dan helpt dat enorm! Als je post over je gear of instrumenten, tag dan de fabrikant of het merk, of de winkel waar je hem gekocht hebt – dan bestaat ook de kans dat zij jouw post zullen re-posten aan hun volgers.
- Adverteren. Daar is hij weer: geld. Geld kan nog steeds een groot verschil maken, vooral in het bereiken van totaal nieuwe doelgroepen. Hier komt ook die data weer om de hoek kijken. Met data van je bestaande volgers kan je advertenties maken die gericht zijn op mensen met vergelijkbare eigenschappen en interesses. Mirjam van Onlightning kan je heel goed op weg helpen met goede advertenties maken, en als je liever een professional inschakelt dan het zelf doet dan kan je ook terecht bij een partij zoals RockStone Creatives. Zij bouwen campagnes gericht op nieuwe volgers vinden, interactie en een fan-fuik bouwe n. Dat wil zeggen, zij zijn experts in het leiden van nieuwe mensen op je socials naar jouw persoonlijke, gerichte kanalen,
zoals je website en nieuwsbrief zodat ze via elke stap door een fuik van potentiële fan naar gedesinteresseerd naar volger naar fan gaan! Om dit zelf te leren heeft Mirjam de FIRE cursus ontwikkeld, met heel veel persoonlijke ondersteuning en een actieve Facebook groep vol mede-cursisten en muzikanten om ideeën mee uit te wisselen.
Hoe je ook besluit het aan te pakken, zorg dat je er goed over na denkt en een plan hebt om op terug te vallen als je even niet meer weet hoe je verder moet. En voor advies, ideeën of een pep-talk kan je natuurlijk altijd even mailen naar evi@emartistmanagement.com :)
Comments