Wat is een Label?
Een label is de platenmaatschappij die een muziek-release, vaak in de vorm van een album, op de markt brengt, distribueert en promoot.
Er zijn major labels en independent labels.
Major labels zijn grote maatschappijen met veel netwerk en draagkracht omdat zij met grote artiesten werken en internationaal
opereren met verschillende kantoren. Financieel hebben zij vaak ook wat meer middelen, wat vooral te zien is in het marketing budget. Major labels zijn grote internationale partijen zoals Sony Music, Universal en Warner Music Group.
Independent labels zijn vaak wat meer toegespitst op een bepaald genre en hebben ook vaak een wat persoonlijkere en intiemere band met hun artiesten. Independent labels werken veel meer vanuit een passie voor een specifiek soort muziek. Dit heeft voordelen omdat zij zich echt toespitsen op die specifieke markt. Bijvoorbeeld V2 of 8Ball Records, Noah's Ark voor Hip-Hop, of Spinning Records en Armada voor Dance/EDM.
Voordelen van een label
- Voorschot: een label kan een artiest een voorschot geven om een plaat te maken, om de kosten te dekken van de opnames, maar ook voor de artwork etc. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van je eigen spaarpotje om een plaat te maken.
- Marketing budget en netwerk: je bereik wordt veel groter als je samenwerkt met een team wat veel ervaring en partners heeft waar ze al een goede relatie mee hebben opgebouwd.
- Workload delen: het grote voordeel is het verdelen van taken en niet alles meer zelf te hoeven doen. Meer handen maken licht werk, en kunnen meer bereiken.
Wanneer is het belangrijk om een label te hebben?
Een label is handig als je aan de slag gaat met je eerste grote release. Je kunt maar 1 keer debuteren, dus het kan handig zijn om dat direct goed aan te pakken met een goede partner. Het is wel aan te raden om eerst een goede aanloop fase aan te gaan voordat je een volledige album uit brengt. Je kunt het beste eerst beginnen met wat losse singles of een EP om jezelf alvast te laten zien en voordat je je gaat binden aan een grote partij.
Het is belangrijk om voor jezelf te bedenken wat je wilt uitbrengen en waarom. Breng niet zomaar alles uit, heb geen haast. Wat je uitbrengt moet ook echt goed zijn, je moet er trots op zijn en achter staan. Uiteraard kan je ook een debuut album uitbrengen in eigen beheer (ik heb het met Marvin Dee Band bvb ook gedaan), maar doe dit wel bewust en alleen als je zeker weet dat iets moois kan neerzetten en als je er vrede mee kunt hebben dat je investeert in een release die misschien minder impact kan maken dan een release met label.
Labels zullen interesse hebben in jouw muziek als je kan laten horen dat je kwaliteit maakt en dat er een fanbase voor is. Alle labels kijken tegenwoordig ook naar meetbare cijfers: Instagram en Facebook volgers, Spotify streams etc. Hoe beter je cijfers al zijn, hoe beter je een deal kunt onderhandelen omdat je kan laten zien dat je al een goede basis zelfstandig hebt gelegd. Heb je deze cijfers nog niet, dan moet je jezelf afvragen of je wel klaar bent voor een grote release, of zit je straks met 1000 exemplaren van je eigen album op zolder?
Soorten deals
- Artiesten deal: je staat een groot percentage af aan het label maar krijgt hiervoor ook meer diensten terug. Het label zet haar geld en netwerk in om jouw release op te nemen, te delen met de wereld, in alle winkels te krijgen, en goed te promoten aan het publiek.
- Distributie deal: je staat minder geld af aan het label, maar je krijgt veel minder ondersteuning. Het label helpt alleen bij het verspreiden van de plaat in (digitale) winkels. Marketing is super belangrijk, dus deze deal is alleen aan te raden als je zelf de ruimte hebt om sterke marketing neer te zetten. Anders heb je straks een hele mooie plaat, maar bereik je weinig mensen.
Het verschilt per label hoeveel inspraak het label heeft of wil hebben over de inhoud, muziek en content. Alles is in samenspraak, maar het kan voorkomen dat een label een rol wil spelen in een minder lucratieve richting, als ze heel veel investeren. Hoe meer geld een label uitgeeft aan een release/artiest, hoe meer zekerheid zij zullen willen dat de release een succes zal worden. Een goede manager helpt je dit soort deals goed onderhandelen, en beschermt je ook voor het maken van keuzes waar je niet achter staat (of overhaaste keuzes waar je nog niet klaar voor bent).
Een label heeft ook (een deel van) de masterrechten van de opnames – zij hebben deze opnames gefaciliteerd en betaald en zijn dus de eigenaar van de opname (niet van de compositie!). Dit betekent dat je niets mag doen met deze opname zonder hun toestemming. Meestal gaat dit goed omdat alle keuzes in goed overleg gemaakt worden om samen de artiest en de release te laten groeien, maar het komt ook voor dat artiesten hierdoor de controle verliezen over hun eigen muziek (bvb Taylor Swift). Tegenwoordig is het ook mogelijk om na een bepaalde periode je master rechter terug te krijgen van het label.
Vroeger werd er heel veel geld verdiend door de labels dmv fysieke releases. Met de opkomst van streaming is dat veel minder geworden en zijn labels een kleinere rol gaan innemen, omdat er simpelweg ook minder geld is om te investeren. Nu groeit de streaming markt heel snel en komt er ook steeds weer meer geld binnen vanuit streaming, dus is daar weer verandering in aan het komen. Ook zijn label contracten veranderd om ook inkomsten vanuit live mee te nemen als bron om de investeringen van een label terug te verdienen. In dit geval spreken we meestal van een 360 deal, waar het label over het hele spectrum van de artiest zijn inkomen mee verdient.
Hebben labels nog wel meerwaarde in deze tijd?
Een label biedt een team rondom een artiest die de workload kunnen verdelen. Daarnaast hebben deze mensen ook goede contacten, netwerk en expertise. Die meerwaarde is zeker nog iets waard in deze tijd. Zeker als je doorbreekt wordt het lastig om alles zelf te blijven doen en die plotselinge snelle groei bij te benen.
Indie Labels specialiseren zich in een bepaalde soort muziek en dat reflecteert zich ook in hun rosters. Het kan dus voordeel hebben om geassocieerd te worden met hun merk en andere artiesten. Je kunt op die manier fans bereiken van vergelijkbare acts die hetzelfde label hebben.
Daarnaast is er nog 1 grote meerwaarde van een label – geld. Labels, hoe groter hoe meer, hebben geld beschikbaar om te investeren. Helaas is het nog steeds waar dat je met meer geld meer mensen kunt bereiken. Een label kan je release dus een grote boost geven omdat er meer budget beschikbaar is voor de promotie.
Wat is en doet een Publisher?
Publishers zijn eigenlijk een uitgeverij voor muziek composities. Ze zetten zich in om de inkomsten vanuit composities en auteursrechten te vergroten en te beheren door deze te verkopen of verhuren. In ruil hiervoor teken je een deel van je auteursrechten weg aan de publisher. Dit werkt zo omdat zij dan geld verdienen aan hun inspanningen (in theorie). Als zij een liedje in een reclame of in een film kunnen plaatsen, dan zal dat liedje ook meer inkomsten genereren voor zowel de artiest als de publisher. Bekende Publishers zijn o.a. Stengholt Music Group, Warner Chappell en BMG Talpa.
Wanneer heb je een publisher nodig?
Als je een componist of songwriter bent die zelf geen muziek wil uitbrengen maar graag muziek wil schrijven voor andere artiesten. Een publisher kan dan writingcamps organiseren waar je mee schrijft aan nieuwe liedjes voor een artiest, of ze verkopen jouw bestaande liedjes aan artiesten of merken om op te nemen en syncen.
Of, als je merkt dat je muziek heel syncbaar is. Syncbaar betekent dat de muziek goed past onder films of series, waardoor het makkelijk te plaatsten is. Dit soort syncs leveren een mooie eenmalige som geld op en helpen een liedje ook bekender te worden en dus ook op lange termijn geld opleveren.
Publishing deals
Ook publishers betalen vaak een voorschot, dus het kan voordelig zijn om snel geld te verdienen, maar uiteindelijk lever je een groot deel van je auteursrechten hier weer voor in. Een publisher is vooral belangrijk als je muziek ook internationaal geplaatst kan worden. De lokale markt weet muziek vaak sneller te vinden dan de internationale markt, en als een lokaal (Nederlands) merk zijn zinnen heeft gezet op een bepaald nationaal talent, dan weten zij die vaak ook wel te vinden zonder de tussenkomst van een publisher. Samen muziek schrijven en elkaar inspireren kan je uiteraard ook zelfstandig organiseren met andere songwriters uit je eigen netwerk als je (nog) geen publisher hebt. Probeer het eens! co-writen kan eng voelen, maar levert ook weer nieuwe inzichten op, en misschien ben jij wel heel goed in het schijven van EDM toplines of pop hooks, alleen wist je het nog niet! Dit kan je ook weer helpen bij het vinden van een publisher - misschien kom je wel terecht bij dezelfde uitgeverij als iemand waarmee je samen het geschreven - door te laten zien dat je veelzijdige muziek kan schrijven in verschillende stijlen en genres.
Je hebt echter geen garantie dat een publisher ook echt met jouw liedjes naar merken en series gaat, dus teken alleen een publishing deal als je hier goed over hebt gesproken en je echt denkt dat het goed bij je past. Het is ook mogelijk om een passieve publishing deal te hebben waarbij jouw muziek in een grote database staat maar er niet actief mee geleurd wordt – terwijl zij wel een groot deel van jouw auteursrechten krijgen. Ook hier kan een goede manager (en een juridisch adviseur) je bij helpen!
Haast en spoed is zelden goed.
Bij zowel labels als publishers is mijn advies – heb niet te veel haast. Ga het gesprek aan maar spring niet te snel in een overeenkomst. Merk je dat er oprechte interesse is, haal er een expert, iemand met ervaring, manager of jurist bij om je goed te adviseren en denk goed na over je doelen en prioriteiten. Labels en publishers zijn geen garantie voor instant succes en kunnen je zelfs tegenhouden als je vast komt te zitten in de deal die niet bij je past en niets oplevert, maar je wel beperkt om andere dingen te ondernemen buiten die deal om.
Dit gaat op voor alles eigenlijk. Durf advies te vragen, te sparren, samen te werken en tijd te nemen om te groeien. Heb geduld en breng niets uit waar je niet achter staat!
Comments